Privacy……? Ik dacht het niet!

geplaatst in: Rob vindt hier iets van | 0

Op 25 mei 2018 werd de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. Kort gezegd betekent dit dat organisaties heel erg zorgvuldig met persoonlijke gegevens om moeten gaan. In veel gevallen heeft men dan zelfs uitdrukkelijke toestemming nodig om bepaalde gegevens toegankelijk te maken voor anderen. Prachtig natuurlijk, want privacy is belangrijk. Misschien denk je wel: ach, het maakt mij niks uit, ik heb niks te verbergen. Dat kan. Maar mogelijk denk je anders als je geen hypotheek krijgt, omdat de bank heeft gezien dat je hartklachten hebt gehad. Kortom, prima dat de overheid ons beschermt. Wel vreemd dat diezelfde overheid de levendige handel in persoonsgegevens toestaat van de Kamer van Koophandel, uitgeverijen, banken en zelfs meld misdaad anoniem. Klinkt niet erg consequent. Om nog maar te zwijgen van de gegevens van vele tientallen miljoenen gebruikers die Facebook achteloos heeft doorverkocht aan Cambridge Analytica. 
Mark Zuckerberg stond enige tijd geleden voor een commissie in de VS om zich te verantwoorden. Los van het feit dat dergelijke commissies nauwelijks invloed hebben en achter de schermen ongetwijfeld belangen hebben, viel ook de onwetendheid pijnlijk duidelijk op. Een commissielid vroeg hoe Zuckerberg geld kon verdienen, Facebook was immers gratis? Tja, daar moeten we het dus ook niet van hebben.
Als nietsvermoedende burger lijken we twee opties te hebben: Accepteren dat we geen privacy hebben of stoppen met gebruik maken van allerlei diensten die online worden aangeboden. Want de AVG zal ons net zo hard beschermen als welke commissie dan ook. Ik ga vast mijn vulpen uit de doos halen, straks lekker ouderwets een brief schrijven!