Presentatie trainer

Presentatietrainer:
U spreekt voor een groep met een doel. Wellicht gebruikt u PowerPoint of een ander middel voor uw presentatie. Bereikt u uw doel met uw presentatie? Komen er toehoorders achteraf naar u toe om meer informatie of voor een vervolgafspraak?

U presenteert niet alleen om informatie over te brengen!
Als informatie overbrengen uw enige doel is, waarom zou u dan geen mailtje sturen? Het scheelt veel voorbereiding en het effect is vrijwel hetzelfde. Door een fysieke presentatie te verzorgen heeft u de kans om méér te bereiken. U kunt uw gehoor raken, nieuwsgierig of enthousiast maken. Daarvoor hoeft u geen geboren spreker te zijn. Een paar eenvoudige stappen kunnen u al helpen.

Hoe haalt u meer rendement uit uw presentatie?
Het belangrijkste aspect van een presentatie met veel rendement is het zorgen voor een actieve houding van de toeschouwer. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het vereist wel een paar stappen. Bijvoorbeeld door uw presentatie te beginnen met het stellen van vragen. Of door het vertellen van een relevant verhaal. Technieken die iedereen kan toepassen.

Wat kunt u doen als u nog niet gemakkelijk voor een groep spreekt?
Veel mensen voelen een spanning als ze voor een groep een presentatie gaan houden. In uw voorbereiding kunt u al veel van die zorg weghalen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk informatie over uw publiek te verzamelen. Uw toehoorders zijn meestal niet geïnteresseerd in uw presentatie, maar in de oplossingen die dat biedt voor hun eigen probleem. Kennis van het probleem van uw gehoor is dan ook een prima middel om uw focus af te halen van uw eigen presentatie en te richten op de mensen tegenover u. En dat vermindert het onrustige gevoel dat u mogelijk heeft.

Hoe werkt de Onderwater Methode?
De basis om uw uitstraling voor een groep optimaal te hebben. Daarvoor kunt u een aantal technieken gebruiken. Zoals ademhalingsoefeningen, aarden, glimlachen en oogcontact maken. Allemaal zeer bruikbaar. De Onderwater Methode gaat één stap verder. U leert hoe u ook intern uw houding kunt verbeteren. Het grote voordeel is, dat u zich dan niet meer druk hoeft te maken over uw lichaamstaal. Die wordt dan op onderbewust niveau van binnenuit gestuurd. Vergelijkt u het met het volgende: U heeft een mooie onderscheiding gekregen voor uw werk en u vertelt daar enthousiast over tegen uw familie. Denkt u dan na over de woorden die u zegt? Vraagt u zich af wat u met uw handen moet doen? Dat gaat dan vanzelf. U bent op dat moment volledig congruent. De Onderwater Methode helpt u om diezelfde congruentie te realiseren tijdens uw presentaties. Daarbij ligt de focus op uw interne mindset. Door die op de juiste manier af te stemmen, wordt het verzorgen van een overtuigende presentatie aanzienlijk eenvoudiger. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen, dat gedrag dat minstens 30 dagen consequent wordt vertoond in de meeste gevallen een gewoonte wordt. Onderdeel van de Onderwater Methode is dat u specifieke oefeningen gedurende 30 dagen gaat doen.

Hoe zorg ik er voor dat mensen achteraf naar mij toekomen?
Mensen komen naar u toe uit nieuwsgierigheid. U heeft duidelijk gemaakt dat u naast de geboden content nog meer te bieden heeft. Dat prikkelt uw gehoor. Maak dus niet de fout om ‘een compleet verhaal’ te vertellen. Dan krijgt u hooguit een bedankje. Zorg ervoor dat u als spreker interessant blijft voor uw toehoorder.
Daar zijn verschillende methodes voor.

Meer weten?
Mail info@spraakmaker.nl  of bel 06-51 43 79 74