Tarieven zijn niet een wet van Meden en Perzen. Het soort bijeenkomst, de ervaring (en bekendheid) van de dagvoorzittter en de tijdsduur spelen hierin een rol. Toch is het voor u natuurlijk prettig om een indicatie te hebben. Vandaar dat ik u onderstaand overzicht biedt. Uitgangspunt is een congres van een dag.

tot € 750,=
Beginnende dagvoorzitter of iemand die niet beroepshalve dagvoorzitter is. Het kan goed uitpakken, maar u neemt een gok. Indien u inhoudelijk een duidelijke bijdrage verwacht is dit niet aan te bevelen. Uitzondering is de professionele dagvoorzitter die om ideële redenen een drastische tariefverlaging biedt aan een bijeenkomst voor een goed doel.

€ 750 – 1250,=
Hierin treft u zowel de beginnende, talentvolle dagvoorzitters als de mensen die zonder hart voor de zaak snel willen verdienen. Referenties zijn natuurlijk altijd goed om op te vragen, dat geldt vooral in deze categorie.

€ 1250 – € 2000,=
Dit is de categorie van professionele dagvoorzitters die hun vak serieus nemen. Bij navraag zult u merken dat zij vrijwel altijd goed staan aangeschreven bij klanten en congresbureaus. In deze categorie is het voor u van belang om te kijken naar specifieke expertise. In ieder geval weet u –vrijwel- zeker dat u iemand in huis haalt die in staat is om door te vragen, uw doelgroep kan ‘lezen’ en inhoudelijk het niveau van uw bijeenkomst ondersteunt.

€ 2000 – € 3000,=
De top dagvoorzitter. Dit is de categorie waarvan u mag verwachten dat hij of zij uw bijeenkomst dat extra’s meegeeft. Dit is een dagvoorzitter die zeer ruime ervaring heeft, moeiteloos weet te improviseren als het nodig is en ervaring en expertise inzet om uw dag tot een succes te maken. Daarbij kunt u ook denken aan sprekerscoaching, communicatieadviezen, online-moderatie voor- en achteraf etc. Deze dagvoorzitter is uw partner in de organisatie die de volle verantwoordelijkheid neemt voor zijn deel.

€ 3000,= of meer
Dit zijn de BN-ers en goeroes. Mensen die op basis van hun naam en faam een positieve invloed hebben op het aantal inschrijvingen. In een aantal gevallen zijn dit ook zeer vakkundige dagvoorzitters, helaas is dat niet altijd zo. Ook hier geldt dat het opvragen van referenties van eerdere bijeenkomsten aan te bevelen is.

Vanzelfsprekend is bovenstaand rijtje slechts een indicatie. Er zijn meerdere uitzonderingen. Indien u er voor kiest om een dagvoorzitter via een bureau te boeken betaalt u natuurlijk ook een commissie. Rechtstreeks een dagvoorzitter boeken is in de meeste gevallen goedkoper, maar het betekent ook dat u op voorhand informatie moet inwinnen bij anderen die ervaring hebben met deze persoon. Die keuze is aan u.