BulletPoints zijn verslavend

geplaatst in: Presenteren | 0

Je staat voor een presentatie en de meest logische actie is om een PowerPoint te maken met sheets vol bulletpoints, toch?
Daarmee heb jij je vangnet gemaakt, zeg maar je spiekbriefje dat er voor zorgt dat jij de draad niet kwijtraakt. En daarmee hoor je tot meer dan 90% van de sprekers. In je achterhoofd weet je dat je lezing daardoor misschien wat minder sprankelend wordt, maar je weet in ieder geval dat je niks vergeet.

Wil jij dat anders doen?
Ben jij het ook wel eens beu dat je niet boven die niveau van presenteren uitkomt. Zou jij graag krachtiger en overtuigender spreken, met meer zelfvertrouwen? Je weet alleen niet hoe je dat kunt doen, als je niet kunt terugvallen op je vertrouwde sheets. Lees dan door, in deze blog laat ik je zien hoe eenvoudig dat is.

Bulletpoints zijn een verslaving
Misschien klinkt je dit wat heftig in de oren, maar het is wel zo. Een verslaving is niets anders dan een tijdelijke ontsnapping uit de realiteit. Ook al weet de verslaafde dat het geen pretje is om verslaafd te zijn, toch gaat hij er mee door. De angst voor de realiteit is eenvoudig te groot. Laten we kijken hoe dat bij bulletpoints werkt. Elke spreker weet dat het geweldig zou zijn om zonder hulpmiddelen een inspirerende presentatie te geven. Echter, de meeste mensen geloven niet dat ze dat kunnen. Dus zonder hulpmiddelen zou de angst te groot zijn om zo maar voor het publiek te staan. Bulletpoints bieden dan uitkomst. Het is echter niets anders dan een tijdelijke ontsnapping uit de realiteit. Natuurlijk, daardoor weet een spreker waar hij is in zijn verhaal, maar het is een schijnrealiteit. De spreker hoopt dat het zo snel mogelijk voorbij is, en het gehoor ook. We weten allemaal dat dit verspilling is van tijd, geld en energie, maar slechts weinigen weten hoe het anders kan. Om die reden blijven de meeste sprekers het niet alleen doen, het wordt zelfs tot norm verheven. We noemen het “professioneel presenteren”.

Afkicken
Zoals elke verslaving is ook hier ‘afkicken’ het sleutelwoord. Eén geweldig voordeel: je hoeft het niet ‘cold turkey’ te doen. Niet van de ene dag op de andere de bulletpoints weglaten. Een geleidelijke manier is veiliger en werkt prima. Bij deze een eenvoudige tip die jij meteen kunt toepassen in je eerstvolgende presentatie:

Tip
Maak je PowerPoint (of Keynote, Prezi) zoals je gewend bent. Vervolgens zoek je naar een sheet met een aantal bulletpoints en lees die aandachtig door. Kijk welk verhaal, welke anekdote of misschien welke demonstratie diezelfde boodschap kan overbrengen. Het hoeft niet eens voor alle bulletpoints te zijn, eentje is al genoeg. Vertel dat verhaal of geef die demonstratie op dat moment in je presentatie. Je zult merken dat het voor jezelf gemakkelijker wordt, omdat verhalen of demo’s eenvoudiger te onthouden zijn. En je gehoor zal met meer aandacht je presentatie volgen. Win-win zou ik zeggen.

Let op! Er is een risico
Juist omdat deze tip zo eenvoudig is, kleeft er wel een duidelijk risico aan. Op het moment dat je dit hebt toegepast en de voordelen hebt ervaren, is het heel verleidelijk om dit vaker te doen. Voor je het weet is je hele presentatie bulletpoint-proof! Het risico is, dat als je een presentatie van een ander moet overnemen, je niet meer gewend bent aan bulletpoints. Je bent dan letterlijk ‘afgekickt’ in een wereld die nog vol zit met ‘BulletPointAddicts’.
Dat kan even eenzaam aanvoelen, maar op dat moment verwelkom ik je graag in een andere wereld: die van sprekers die écht professioneel zijn.

Wil je mij een plezier doen?
Als deze tip jou heeft geholpen en je gaat het toepassen in jouw praktijk, dan zou ik erg graag horen hoe jouw ervaring is. In ruil voor die moeite die jij doet, wil ik je dan graag, indien nodig, nog een extra tip geven. Veel succes en….
Geniet van het Leven!
Rob Janssen
info@spraakmaker.nl