Overtuiging in het debat

 

 

Wij houden van het debat

Of het nu verkiezingstijd is of niet, we gaan graag in debat. Schermen met argumenten, voluit spreken en met passie de ander proberen te overtuigen. Het geeft ons de gelegenheid om met hart en ziel de eigen mening te verkondigen. Soms met scherpe argumenten, dan weer door inzet van passie

Een vruchtbaar gesprek

Het is wel van belang dat een debat constructief is. Alleen maar elkaar bekogelen met standpunten levert niets op. En is hoogst irritant voor het publiek.
De kern is de bereidheid van de partijen om naar elkaar te luisteren. Door naar elkaar te luisteren ontstaat er ruimte voor begrip en bereidheid tot samenwerking.

De gespreksleider

De rol van de gespreksleider is hierin vanzelfsprekend erg bepalend. Onpartijdig, met respect voor alle partijen en strikt als het gaat om kaders en regels.
Net als de scheidsrechter bij een wedstrijd dient de gespreksleider duidelijk de grenzen te duiden, zodat de deelnemers zich vrij voelen om zich te uiten

Nieuwe vormen

Om het debat fris te houden kunnen nieuwe werkmethodes ingebracht worden. De mogelijkheden daarin zijn schier eindeloos. Door afwisseling blijft er een zekere frisheid, wat zowel voor de deelnemers als de toehoorders prettig is. Een goede gespreksleider heeft een koffer vol aan mogelijkheden en zal die zeker ook in de voorbereiding aanbieden.

Verbinding

Vaak wordt een debat ingezet om de verschillen helder te maken. Dat kan soms een duidelijk doel dienen. Als het voor de toehoorder belangrijk is om de verschillende standpunten te leren kennen. Maar er zijn natuurlijk ook regelmatig situaties, waar het debat tot doel heeft om de gezamenlijkheid te vinden en tot constructieve idee├źn over samenwerking te komen. Dat zijn de debatten die ik graag leid!

Koffie?

We kunnen in debat gaan, van mening verschillen en elkaar scherp bevragen. Het is wel zo prettig als we in staat zijn om de discussie ook achter ons te laten en onder het genot van een geurig kopje koffie ons te richten op datgene waar wij het wel over eens zijn.