Dagvoorzitter

Dagvoorzitter, waarom?

De dagvoorzitter bepaalt in hoge mate het rendement van een bijeenkomst.
De wijze van gespreksleiding, het contact met de zaal, de stijl van vragen stellen en het introduceren van sprekers zijn allemaal factoren die door een dagvoorzitter vakkundig kunnen worden behandeld. En dat zijn dan nog alleen maar de zichtbare taken van een dagvoorzitter. In het voortraject herkent u een professionele dagvoorzitter aan de wijze van doorvragen en het leveren van adviezen om het doel van de meeting beter te bereiken. Een eenvoudig voorbeeldje: als u graag wilt dat uw bezoekers onderling ook in gesprek kunnen gaan, dan is het niet handig om een opstelling te kiezen waar men in rijtjes achter elkaar zit. Een cirkelvorm of andere, wat lossere opstelling is dan waarschijnlijk veel effectiever. Een goede dagvoorzitter zal u zo’n advies zeker geven.

Dagvoorzitter, welke?

Een dagvoorzitter kan verschillende doelen dienen. U kunt kiezen voor een BN-er omdat u vermoedt dat daardoor de opkomst hoger zal zijn. Afhankelijk van uw keuze kan dat zeker zo werken. Echter, lang niet alle BN-ers zijn professioneel dagvoorzitter. Wat ze meestal wel gemeen hebben is een hoger tarief dan een minder bekende dagvoorzitter. Maar met een vollere zaal kunt u dat weer betalen, dat scheelt.
Als dagvoorzitter ben ik voortdurend bezig met het doel van de dag. Zodra ik zie dat de aandacht verslapt zal ik actie ondernemen. Bijvoorbeeld door interactie, prikkelende vragen te stellen of even een lichtere toon aan te slaan.

Dagvoorzitter, tarieven

Tarieven zijn niet een wet van Meden en Perzen. Het soort bijeenkomst, de ervaring (en bekendheid) van de dagvoorzittter en de tijdsduur spelen hierin een rol. Toch is het voor u natuurlijk prettig om een indicatie te hebben. Vandaar dat ik u onderstaand overzicht biedt. Uitgangspunt is een congres van een dag.

< € 750,=
Beginnende dagvoorzitter of iemand die niet beroepshalve dagvoorzitter is. Het kan goed uitpakken, maar u neemt een gok. Indien u inhoudelijk een duidelijke bijdrage verwacht is dit niet aan te bevelen. Uitzondering is de professionele dagvoorzitter die om ideële redenen een drastische tariefverlaging biedt aan een bijeenkomst voor een goed doel.

€ 750 – 1250,=
Hierin treft u zowel de beginnende, talentvolle dagvoorzitters als de mensen die zonder hart voor de zaak snel willen verdienen. Referenties zijn natuurlijk altijd goed om op te vragen, dat geldt vooral in deze categorie.

€ 1250 – € 2000,=
Dit is de categorie van professionele dagvoorzitters die hun vak serieus nemen. Bij navraag zult u merken dat zij vrijwel altijd goed staan aangeschreven bij klanten en congresbureaus. In deze categorie is het voor u van belang om te kijken naar specifieke expertise. In ieder geval weet u –vrijwel- zeker dat u iemand in huis haalt die in staat is om door te vragen, uw doelgroep kan ‘lezen’ en inhoudelijk het niveau van uw bijeenkomst ondersteunt.

€ 2000 – € 3000,=
De top dagvoorzitter. Dit is de categorie waarvan u mag verwachten dat hij of zij uw bijeenkomst dat extra’s meegeeft. Dit is een dagvoorzitter die zeer ruime ervaring heeft, moeiteloos weet te improviseren als het nodig is en ervaring en expertise inzet om uw dag tot een succes te maken. Daarbij kunt u ook denken aan sprekerscoaching, communicatieadviezen, online-moderatie voor- en achteraf etc. Deze dagvoorzitter is uw partner in de organisatie die de volle verantwoordelijkheid neemt voor zijn deel.

€ 3000,=
Dit zijn de BN-ers en goeroes. Mensen die op basis van hun naam en faam een positieve invloed hebben op het aantal inschrijvingen. In een aantal gevallen zijn dit ook zeer vakkundige dagvoorzitters, helaas is dat niet altijd zo. Ook hier geldt dat het opvragen van referenties van eerdere bijeenkomsten aan te bevelen is.

Vanzelfsprekend is bovenstaand rijtje slechts een indicatie. Er zijn meerdere uitzonderingen. Indien u er voor kiest om een dagvoorzitter via een bureau te boeken betaalt u natuurlijk ook een commissie. Rechtstreeks een dagvoorzitter boeken is in de meeste gevallen goedkoper, maar het betekent ook dat u op voorhand informatie moet inwinnen bij anderen die ervaring hebben met deze persoon. Die keuze is aan u.

Dagvoorzitter, wat?

De taak van een dagvoorzitter begint in een vroeg stadium. Daarbij kunt u denken aan adviezen op het gebied van locatie, sprekers, programma etc. Daarnaast mag u van een ervaren dagvoorzitter verwachten dat hij de meeting als onderdeel van een proces ziet. Dat kan betekenen een voortraject, waarbij deelnemers online kunnen deelnemen aan een forum over het onderwerp. Uiteraard gemodereerd door u, de dagvoorzitter of in samenwerking. Hetzelfde geldt voor het natraject. Ook daar kunt u nog weken na afloop online contact met uw deelnemers hebben. Vaak zijn dit niet de taken die men in eerste instantie van een dagvoorzitter verwacht. Het helpt u echter wél om een optimaal rendement uit uw bijeenkomst te halen.

Dagvoorzitter, extra

Indien gewenst kunt u ook gebruik maken van mijn diensten als dagvoorzitter in de vorm van sprekerscoaching. Uiteraard heb ik vooraf contact met de sprekers. Het zal niet de eerste keer zijn dat een spreker dan aangeeft enigszins op te kijken tegen de presentatie. Een aantal tips of een of meer individuele sessies kunnen dan er voor zorgen dat zijn bijdrage aan uw bijeenkomst duidelijk verbetert. Ook een suggestie om van een presentatie af te zien en de inhoud in de vorm van een interview over te brengen wordt dan vaak in dank afgenomen. Bovendien levert het contact vooraf soms ook informatie over overlapping van diverse sprekers op. Het spreekt voor zich dat dat goed is om in een vroegtijdig stadium te constateren. Dat levert zowel voor u als voor de sprekers de ruimte op om bij te sturen waar nodig.

Dagvoorzitter, wie?

Sinds 1997 ben ik als professioneel dagvoorzitter actief. In 2009 heb ik daarvoor een landelijke vakgroep opgericht. Voor u is het belangrijkste, dat u een dagvoorzitter heeft die past bij uw bijeenkomst. En dat kan behoorlijk verschillen. Iedere dagvoorzitter heeft zijn of haar eigen expertise. In stijl, onderwerp of doelgroep. .

Ik bied u dan ook niet alleen mijzelf als dagvoorzitter aan. U kunt bij mij ook op een accuraat advies rekenen om een collega te nemen als ik niet de juiste persoon ben voor uw meeting. Want het belangrijkste is, dat uw dag geslaagd is!

Neemt u gerust vrijblijvend contact op voor een advies dat bij u past.
info@spraakmaker.nl
06 – 51 43 79 74