In gesprek met de zaal

Interactie is een wezenlijk onderdeel van mijn werk. De toehoorders die u hebt uitgenodigd zijn natuurlijk opgeleide, mondige mensen. Zij willen niet alleen informatie opnemen, ze willen ook kennis delen. Als dagvoorzitter kan ik snel schakelen en het gesprek in de zaal op gang brengen. Dat levert een actieve sfeer op. Dat is ook prettig voor de spreker die direct na deze zaal interactie mag optreden.

Juist dat laagdrempelige contact met deelnemers zorgt voor een ontspannen sfeer. Men durft zich gemakkelijk te uiten en levert op die manier een belangrijke bijdrage. Met regelmaat zie ik bezoekers in de pauze mensen opzoeken die tijdens de plenaire sessie hun mening hebben gegeven. Dat maakt het hele congres nog meer tot een beleving. Men leert elkaar beter kennen. Vaak betekent dit, dat bezoekers met een voldaan gevoel weer huiswaarts gaan. En dat is vanzelfsprekend een mooi resultaat!

Begeleiden van sprekers

Sprekers worden vaak gekozen op basis van hun kennis van het onderwerp. Soms blijkt echter, dat ze minder goed in staat zijn om die kennis ook helder en boeiend te verwoorden in een presentatie. Om die reden vraag ik tijdens de voorbespreking ook aan sprekers of ze de voorkeur geven aan een presentatie, een interview of een Q & A met de zaal. Het gebeurt nog al eens dat sprekers verbaasd zijn dat ze kunnen kiezen uit meer mogelijkheden. Men stelt het dan op prijs dat ze niet hoeven toe te geven dat ze minder goed zijn in presenteren. De keuze voor een interview of een Q & A is dan een positieve en niet een brevet van onvermogen.
Het is ook mogelijk om sprekers van tevoren individueel te begeleiden. Dan verzorgen ze wel een presentatie. Die wordt dan samen met mij voorbereid. Daardoor kan de inhoud ook afgestemd worden op de overige sprekers

Interview als presentatievorm

Interviewen hoeft natuurlijk niet alleen wanneer sprekers zich ongemakkelijk voelen voor een groep. Hert werkt ook uitstekend als afwisseling. Door even de aandacht van het scherm weg te halen blijft de energie in de zaal op peil. Bovendien is een interview vaak korter en meer ad rem dan een presentatie. De aandacht blijft er dan gemakkelijker bij. In mijn stijl van interviewen is een vleugje humor altijd wel aanwezig. Voordeel is dat sprekers zich daardoor snel op hun gemak gaan voelen, naturel spreken en soms ook iets meer zeggen dan ze van te voren van plan waren.
Als dagvoorzitter ben ik voortdurend bezig met het doel van de dag. Zodra ik zie dat de aandacht verslapt zal ik actie ondernemen. Bijvoorbeeld door interactie, prikkelende vragen te stellen of even een lichtere toon aan te slaan.

Sinds 1997 ben ik als professioneel dagvoorzitter actief. In 2009 heb ik daarvoor een landelijke vakgroep opgericht. Voor u is het belangrijkste, dat u een dagvoorzitter heeft die past bij uw bijeenkomst. En dat kan behoorlijk verschillen. Iedere dagvoorzitter heeft zijn of haar eigen expertise. In stijl, onderwerp of doelgroep. .

Ik bied u dan ook niet alleen mijzelf als dagvoorzitter aan. U kunt bij mij ook op een accuraat advies rekenen om een collega te nemen als ik niet de juiste persoon ben voor uw meeting. Want het belangrijkste is, dat uw dag geslaagd is!

Neemt u gerust vrijblijvend contact op voor een advies dat bij u past.

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl
06 – 51 43 79 74