Democratie? Jaaa…Stemmen?….Mwah

geplaatst in: Overheidscommunicatie | 0

Als ik u vraag: “Gelooft u in democratie?”, dan is de kans heel erg groot dat u dit met een volmondig “Ja” beantwoordt. Maar als ik u vervolgens vraag of u vertrouwen heeft in politici is de kans vrijwel even groot dat u dit met een hartgrondig “Nee” beantwoordt.
En dat is opmerkelijk. Want bij het gebrek aan vertrouwen in politici denkt u niet meteen aan graaiers en malafide praktijken. U denkt meestal niet dat politici boeven zijn. Uit onderzoek blijkt dat stemmers met name het vertrouwen missen dat hun stem er iets toe doet.
Niet voor niets is de opkomst nu gevaarlijk dicht in de buurt van de 50% gekomen.

Als u dit leest zijn de voorbereidingen voor de verkiezingen al in volle gang. De programma’s zijn geschreven, de lijsten –grotendeels- samengesteld. Kandidaat raadsleden presenteren zich. Vaak joviaal op de markt of op het station. Liefst omringd door ‘gewone burgers’. We ondergaan het allemaal, terwijl we weten dat dit feest na 21 Maart weer voorbij is en diezelfde ‘gewone burgers’ volledig vergeten worden.

Wat gaat u doen met de verkiezingen? Wel of niet stemmen? En als u stemt kiest u dan voor balans in het midden of radicaal voor verandering? In de hoop dat u in de coalitie iets van uw stem terugziet?

Misschien is het tijd om de democratie uit te breiden. Niet alleen eens in de vier jaar een bolletje rood kleuren. Maar ook op andere manieren betrokken zijn en worden. Met burgerjury, G1000, burgerforum, schaduwraad, er zijn allerlei experimenten gaande in dit land.

Wellicht dat dit over tien jaar vanzelfsprekende vormen zijn. En dat we dan verbaasd terugkijken hoe we het in 2018 nog ouderwets deden…