De belangrijkste reden waarom de meeste presentaties niet overtuigen

geplaatst in: Presenteren | 0

Verreweg de meeste sprekers hebben last van spreekangst.
Dat kan variëren van een lichte spanning van tevoren tot knikkende knieën, klotsende oksels en black-outs. Dat laatste is natuurlijk een ernstige vorm, waar een cursusje of training meestal niet voldoende is. Als je “The King’s Speech” hebt gezien, met briljant acteerwerk van oa Colin Firth (Oscarwinnaar) en Geoffrey Rush, dan krijg je een aardig beeld hoe diep zoiets kan zitten.

Ik ga er van uit dat het bij jou zo’n vaart niet loopt.
Meestal zeggen mensen tegen mij dat ze presenteren “niet zo prettig vinden, maar er wel uitkomen”. Dat is zoiets als: “Ik hou niet van bruine bonen, maar ik eet ze wel op”. Lovenswaardige instelling, maar als publiek weet je dat je waarschijnlijk niet een meeslepend verhaal te horen gaat krijgen……

De belangrijkste reden van een niet overtuigende presentatie is het feit
dat de spreker absoluut niet wil overtuigen. Het komt niet eens in zijn hoofd op. Het enige dat hij wil is er zelf zonder kleerscheuren vanaf komen. Het publiek vormt meestal niet een extra inspiratiebron, eerder een last. Ze leveren extra spanning bij de spreker en bovendien kunnen ze ook nog lastige vragen stellen….

Een lid van de Raad van Bestuur van een groot ziekenhuis heeft ooit letterlijk gezegd:

Zonder patiënten zou dit ziekenhuis perfect kunnen draaien…
Zonder dollen, dit is absoluut een letterlijke quote! Veel sprekers denken net zo over hun publiek. Onder het motto: Thuis voor de spiegel kwam het er achter elkaar uit, maar ja, toen was er geen publiek bij….
Met andere woorden: een presentatie kun je als een losstaand product zien dat onafhankelijk van publiek kan bestaan. Dan heb je mogelijk een sterke tekst, maar geen garantie op ‘live’ succes. Integendeel. De kans dat je een connectie hebt met je gehoor is minimaal. Uitzondering zijn de speeches voor écht grote massa’s, zoals “I have a dream”.

Waarom doen sprekers dit dan toch?
Geen contact met het publiek is ook veilig. Je kunt je terugtrekken achter een PowerPoint met een vaste tekst die te oefenen is. Als het publiek zich gedraagt, geen vragen stelt of op een andere manier onderbreekt, heb je kans dat je zonder problemen het einde haalt. Een beleefd applaus zal je ten deel vallen. En jij kunt glimlachend weer gaan zitten in de wetenschap dat het wéér niet mis is gegaan.

Je hebt geen fouten gemaakt, daar gaat het om.
Als spreker wil je in ieder geval niet op je gezicht gaan. Géén fouten maken is waar het meestal om gaat. Nadeel is dat je dan niet overtuigend bent. Je valt niet op, je maakt geen onverwachte opmerkingen, je zou kunnen zeggen: er is niks gebeurd….

Waarom geef je dan een presentatie?
Waarom zou je in zo’n situatie geen email sturen? Waarom moet iedereen stoppen met werken, naar een centrale ruimte komen en luisteren naar een verhaal dat ze niet boeit of overtuigt? Waarom zou jij die presentatie geven die je liever niet geeft? Waarom vinden we dat met z’n allen toch ‘normaal’?

Wat gaan we er aan doen?
Blijven we als makke schapen naar saaie voorleesbeurten luisteren of doen we er daadwerkelijk iets aan?
Een paar suggesties:
– sta op in de zaal en verkondig luidkeels je mening
absoluut duidelijk, maar vaak niet de eest charmante methode.
– ga achteraf naar de presentator en maak je mening kenbaar
absoluut beter dan de eerste suggestie, wel afhankelijk van je communicatieve kwaliteiten
– spreek de organisator er op aan
dit is voor iedereen te doen. Maak duidelijk dat je tijd kostbaar is.
– deel je mening met andere aanwezigen
open deur, dat doen de meeste mensen toch al. Verhef je stem alleen iets meer dan normaal en maak meer gebaren, dan heb je meer effect.

En de meest eenvoudige stap:
sluit je aan bij de (open) Linkedingroep Nederland Bulletpointproof!
Daar ontmoet je anderen die ook vinden dat we lezingen weer moeten laten worden waar ze voor bedoeld zijn: inspirerende sessies waar je graag naar toe gaat.

Doel is om te stoppen met de verkwisting door doel- en zinloze voorleesbeurten.
Nederland Bulletpointproof!

Geniet van het Leven!

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl