Hoe verpruts ik mijn Nieuwjaarsspeech?

geplaatst in: Presenteren | 0

Vreemd genoeg valt dat nog lang niet mee.
Je zult er je best voor moeten doen.
De juiste miskleunen maken.
Je lichaamstaal aanpassen.
En, als het niet meteen lukt: vooral nooit, nooit opgeven.

Hier krijg je drie ‘succes verzekerd’ tips
Gouden regels die van elke goedbedoelde nieuwjaarsspeech een drama maken.

Nieuwjaarsspeechverprutsenderegels

1. Vermijd elke vorm van contact.
Dat valt nog niet mee. Je beste hulpmiddel is een volkomen uitgeschreven tekst en bijbehorende leesbril (bij Blokker of Kruidvat voor één euro). Je buigt over je papier en kijkt gewoon niet op. Zelfs niet als er uit de zaal gelach of een andere reactie klinkt. Laat je niet afleiden, lees onverstoorbaar verder en keur je gehoor geen blik waardig. Dit valt thuis prima te oefenen voor de spiegel, die zegt immers toch niets terug.

2. Gebruik overvloedig het woordje ‘ik’.
De fout die de meeste sprekers maken is het aandacht geven aan het gehoor. Woorden als ‘U’ en ‘jullie” hebben vaak een funeste uitwerking. Het publiek voelt zich gezien en gehoord en voor je het weet zijn ze betrokken. Door vragen te stellen bijvoorbeeld. Zie dan maar eens je zorgvuldig voorbereide verhaal nog af te krijgen. Nee, snij ze de pas af en vertel het verhaal louter vanuit je eigen perspectief. Het werkt fantastisch.

3. Focus op inhoud.
Zorg dat je verhaal goed is onderbouwd. Laat elke stap zien die je maakt, liefst gevisualiseerd met diagrammen en bulletpoints. Waar mogelijk laat je bronnen zien, zodat je gehoor weet dat jij niet zomaar leidinggevend bent geworden. Nee, jij hebt wel degelijk verstand van zaken!
Vermijd overtollige stembuigingen en zinswendingen, dat leidt alleen maar af van de inhoud.
Leg vooral rustig en logisch uit hoe de ontwikkelingen in de organisatie het afgelopen jaar zijn geweest. Je zult merken dat er dan bij je laatste sheet ‘vragen’ niemand meer is die zjn arm opsteekt.
Het bewijs lijkt overduidelijk, dat je een helder verhaal hebt gedeeld.

Dit zijn slechts de drie belangrijkste tips.
Natuurlijk zijn er meer. Denk aan:
– je ademhaling hoog houden
– je spierspanning vergroten
– met je rug naar de zaal staan
– teksten van sheets oplezen
etc etc
Pas deze tips toe en je zult er niet alleen meteen in Januari plezier van hebben. Ook na een jaar zal het doorwerken. Zodra medewerkers horen dat jij wéér een speech gaat houden, zul je merken dat ze ongemerkt meer afstand tot jou gaan bewaren. Zo kun jij je nóg beter concentreren op je verhaal.

Veel inspiratie en hele fijne feestdagen

Geniet van het Leven!

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl