De kunst van het luisteren

geplaatst in: Rob vindt hier iets van | 0

Mijn oudste dochter was een jaar of 6 en ik had moeite met het voeren van een gesprek met haar. Als trainer/coach en dagvoorzitter was ik nogal eens niet thuis met kinderbedtijd, dus als zorgzame vader belde ik dan om haar welterusten wensen. Zo’n gesprek ging als volgt:
(ik) “Hey kanjer, met papa, hoe is het?”
(zij) “…goed”
(ik) “OK, uhm, zeg, vertel eens, wat ben je aan het doen?”
(zij) “…niks”
(ik) “O, jaja,eh, …
(zij) “Zal ik je mama even geven?”
(ik) “Nee, joh, ik bel voor jou…”
En vervolgens kreeg ik mijn vrouw aan de telefoon…
Dit is meerdere keren voorgevallen, het gesprek werd uiteindelijk iets korter:
(ik) “Hey kanjer, met papa, hoe is het?”
(zij) “Goed, hier is mama…”
Het lukte mij niet om dat patroon te doorbreken en ik sprak met mijn vrouw over psychologen en andere mogelijke hulp. In plaats van daar op in te gaan gaf zij mij fijntjes aan dat het misschien ook een klein beetje aan mij kon liggen?
Mijn ego ontplofte, maar in mijn hart wist ik dat dat op zijn minst een mogelijkheid was.
Ik besloot om een 2-daagse communicatietraining te volgen, die mij al snel de ogen opende.
Er was niets mis met mijn dochter, wel met mijn manier van haar benaderen.
Na de eerste dag kreeg ik de opdracht om het geleerde in de praktijk te brengen. Het telefoontje dat ik toen pleegde ging (Bijna letterlijk) als volgt:
(ik) “Hi lief. Papa hier. Heb je een momentje?”
(zij) “pap, wacht even. ┬áDe muziek staat hard. Ik loop naar de tuin”
Vervolgens hebben we een kwartier met elkaar gepraat. En aan het eind van het gesprek had ik tranen in mijn ogen. Niet alleen omdat ik voor het eerst zo’n verbondenheid met mijn eigen dochter voelde, maar ook omdat ik in de jaren daarvoor zo’n blinde koe was geweest dat ik zo iets eenvoudigs over het hoofd had gezien.
Vrij snel daarna ben ik in opleiding gegaan om die training zelf te kunnen geven. Dat doe ik inmiddels zo’n 25 jaar. Met mijn inmiddels volwassen dochter heb ik een goed contact en zowel zakelijk als prive levert deze kennis me bijzonder veel waarde op, die ik graag deel met anderen.

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl