Klotsende oksels

geplaatst in: Presenteren | 0

“Ik moet regelmatig presentaties geven en elke keer ben ik weer blij, dat het achter de rug is. Kun jij me leren hoe ik van die knikkende knieën en klotsende oksels af kan komen?”.

Dit waren de letterlijke woorden van een ondernemer, toen ik hem ooit sprak over het fenomeen ‘presenteren’. Zijn beeldende woordkeus vond ik erg treffend en, belangrijker: hij verwoordde het gevoel dat veel mensen hebben ten aanzien van spreken in het openbaar.

Wat is dat nou toch? Waarom krijgt meer dan 90% van de mensen (volgens de statistieken) fysieke verschijnselen van angst, bij het idee om voor een groep te spreken? Let wel, ik ken mensen, die het begrip ‘groep’ gebruiken wanneer het over meer dan twee mensen gaat!

Ruim twintig jaar sta ik al voor groepen. De wereld is op technologisch gebied bijna onherkenbaar veranderd: computers, e-mail, powerpoint, mobieltjes, video-conferencing. Ik noem een paar termen waar we nu vertrouwd mee zijn, die twintig jaar geleden niet of nauwelijks voorkwamen. De high tech van de communicatie. Maar hoe zit het met de high touch, de menselijke kant? Kijkend naar de sprekers tijdens congressen, symposia en seminars, lijkt de wereld nog verdacht veel op die van toen.
Nog steeds verstoppen sprekers zich achter modieus vormgegeven katheders, weten niet of nauwelijks hoe ze een publiek kunnen boeien en ervaren een lezing als een opgave in plaats van een avontuur.

Terwijl het zo eenvoudig is. Presenteren is niet moeilijker dan zwemmen, fietsen of schaatsen.

Deze column is bedoeld voor u, beste lezer, om telkens een tip mee te nemen, die het leven in presentatieland aanzienlijk prettiger maakt.

De eerste tip is even eenvoudig als praktisch:
Schrijf nooit, nooit, nooit uw tekst volledig uit, tenzij u van plan bent om een troonrede te houden!

Gesproken tekst verschilt wezenlijk van geschreven tekst. Deel uw verhaal in en gebruik een briefje met steekwoorden. Onthoud, dat uw woorden slechts voor een klein gedeelte uw boodschap bepalen en uw lichaamstaal verreweg de meeste indruk maakt. Maak om die reden dan ook zo min mogelijk gebruik van een katheder. Ontspan en beweeg tijdens uw betoog. Het maakt een lezing aanzienlijk prettiger voor u én voor uw publiek!

Geniet van het leven!

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl