Onder Water Communicatie

geplaatst in: Overheidscommunicatie | 0

Jaren geleden leerden wij met ons gezin duiken. Met zijn vieren stonden we in een zwembad om voor de eerste keer met flessen onder water te gaan. Terwijl ik nog stond en moest wennen aan de ademhaling door een mondstuk was mijn jongste dochter allang bezig met ondersteboven zwemmen en salto’s draaien in het diepe. Niet gehinderd door enige angst, zo vrij als een vis.
Onderdeel van de training was ook het leren van alle tekens om mee te communiceren. Dat is natuurlijk belangrijk, omdat dat de enige communicatievorm is. Maar na een aantal duiken kwam ik er achter dat dit slechts de basis is. De werkelijke communicatie onder water is het lezen van lichaamstaal.
Is een ander ontspannen of niet, is er reden om extra attent te zijn etc.

Ook op congressen en andere meetings hebben we te maken met onderwater-communicatie. Ik mocht dat ervaren tijdens een publieksbijeenkomst van de gemeente. Ik was uitgenodigd als gespreksleider. Het onderwerp was parkeerproblematiek en de uitgenodigde bewoners waren niet bij met het beleid.
De wethouder was van plan om te beginnen met een PowerPoint presentatie om de plannen uit te leggen. Daarna zouden de bewoners vragen mogen stellen.
Na overleg ging hij akkoord met mijn voorstel om de bewoners eerst aan het woord te laten. Bovendien hadden we de zaalopstelling in een kring gemaakt.
Daarmee ontstond een sfeer van samen in plaats van confrontatie.
Ondanks het feit dat de wethouder geen prettige boodschap had voor de bezoekers, verliep de avond naar ieders tevredenheid. Men bleef nog lang napraten en verschillende mensen kwamen de wethouder nog even bedanken voor de plezierige avond!
Het verschil?
Door de bewoners als eerste aan het woord te laten werd de boodschap “u bent belangrijk” overgebracht. De kringopstelling stimuleerde het denken in oplossingen. Het feit dat de wethouder ook in de kring zat maakte duidelijk dat we op gelijke voet konden praten.
Enkele weken later was ik als bezoeker bij een andere bijeenkomst over hetzelfde onderwerp met dezelfde wethouder. Daar hield hij wel zijn presentatie aan het begin en zat de zaal in rijen tegenover het podium. Al snel werd hij onderbroken en werden de vragen steeds minder beleefd.
Gemiste kans, denk ik dan.

Hoe denkt u als organisator hier over?
Waarop baseert u uw keuze voor de locatie, de catering, zaalopstelling, programma-opzet,sprekers en dagvoorzitter? Allemaal onderdelen die de onderwater-communicatie bepalen. Hoor graag welke positieve of negatieve ervaring u hier mee heeft.
Uw reactie

Geniet van het Leven!

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl