U bent verbinder? Ah, dan werkt u zeker in de zorg?

geplaatst in: Rob vindt hier iets van | 0

Ik weet niet hoe het met jou is beste lezer, maar op vrijwel elke borrel, netwerkbijeenkomst of andere goede smoes om al vroeg aan de drank te gaan lopen er steeds meer verbinders rond. Of kantelaars, omdenkers, dwarsliggers en vernieuwers.
Voor dat je denkt, oh jé, daar heb je weer zo’n verstokte cynicus, ik hoor zelf ook in dat rijtje. Als iemand mij vraagt wat ik doe zeg ik meestal dat ik lucht verkoop. Want laten we eerlijk zijn, dat is het ook. Als ik nou een timmerman was, of een kaasboer of zo, dan had ik nog een concreet antwoord kunnen geven. Ik heb ‘presentatiespecialist’ op mijn visitekaartje staan. Wat verkoop je dan helemaal?

Maar goed, terug naar de borrel. Ik kom graag op die meetings. Niet zozeer vanwege de drank, want ik drink haast niet. Nee, vanwege de bezigheden die mensen hebben. Jaren geleden was het gebruikelijk om ingewikkelde Engelse termen op visitekaartjes te hebben. Supply Chain Quality Manager of zo. Of International testing and implementation consultant. Kortom, beroepen waarvan de meeste mensen niet weten wat het inhoudt. Soms zelfs inclusief de uitoefenaar. Vaak ambitieuze types, met jonge kinderen. Die kinderen hebben er nog de meeste last van. Op de basisschool kunnen ze nooit antwoord geven op de vraag wat papa doet. “iets met computers” of “hij zit altijd aan telefoon” komt er dan stamelend uit.

Tijden veranderen en er waait een frisse wind door ondernemend Nederland. De behoefte aan klare Jip en Janneke taal neemt toe. Nederlandse termen en gericht op datgene wat we echt doen. En dat niet alleen, er is vooral een enorme vraag naar mensen die iets kunnen. Dus geen mensen met een universitaire opleiding in ‘iets met communicatie, business en logistiek’. Nee, mensen die een vak hebben geleerd. Schreeuwende tekorten aan vakmensen in de bouw, de zorg, het onderwijs en andere branches dreigen. Als het zo door gaat zijn wij het hoogst opgeleide land ter wereld waar niemand nog weet hoe hij een koelkast moet repareren of een drukverbandje moet aanleggen. Ja, verbinden, dat kunnen we goed. Maar ja, wie moeten we dan met wie verbinden…?

 

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl