Wat kan ik geven?

geplaatst in: Rob vindt hier iets van | 0

Ik hou enorm van de kerstsfeer. De stad is prachtig verlicht in de koude en donkere dagen, de kerstboom staat er schitterend bij en ik bedenk wat ik dit jaar zal koken voor mijn geliefden. Kerstmis staat voor mij voor samenzijn, heerlijk eten, samen op de bank en vooral even geen discussie of onenigheid. Het toppunt van harmonie.
Onder de boom een berg geschenken. Vaak verpakt in goud en zilverkleurig papier met prachtige strikken er omheen. Na de Kerstmaaltijd de hele avond spelletjes doen, TV kijken en pakjes uitpakken. Ik heb het jaren gedaan en er volop van genoten.
Een paar jaar geleden ging het anders. Mijn dochter stelde een “Syrian Request” voor. Syrische vluchtelingen uitnodigen om samen met ons de kerst te vieren. Dat hebben we gedaan. Zo kwam ik in contact met Zeiad en Ahmed, vader en zoon uit Aleppo. Een verscheurd gezin. Moeder was met jongste zoon nog in Syrie onder extreem zware omstandigheden. De oudste zoon zat in Duitsland en mocht niet reizen en de vierde zoon in Turkije. Zeiad liet mij foto’s zien van zijn huis in Aleppo. Een mooie woning met een tuin vol bloemen en fruitbomen. Vol trots vertelde hij hoe hij die had aangelegd en onderhouden. Inmiddels was dat allemaal geplunderd, kapotgeschoten en verbrand.

Het bracht mij weer met twee voeten terug op de aarde. Crisis hier in Nederland? Er zijn nog zoveel mensen op de wereld die het écht moeilijk hebben. Ik wil hier niet als een miss world een pleidooi houden voor wereldvrede. Maar ik vraag me ook dit jaar weer af wat ik met kerst kan geven. En vooral wie ik iets kan geven. Ik geloof dat dat de kerstgedachte is. Geniet van de kerst!

 

Rob Janssen

Spraakmaker