Je hebt je presentatie gehouden en er komt niemand naar je toe.
Ken je dat? Je hebt je uiterste best gedaan, PowerPoint ziet er goed uit, je verhaal klopt. Je hebt geen fouten gemaakt en een goede conclusie getrokken. En toch levert al die moeite niks anders op dan een paar opmerkingen: “goed verhaal”, “duidelijk” etc.
Zou je niet liever willen dat mensen een vervolgafspraak komen maken?
Natuurlijk! Stel je voor dat elke presentatie die jij geeft je achteraf benaderd wordt door toehoorders die verder met je willen praten. Die klant bij je willen worden. Hoe zou dat zijn? Heerlijk toch?
Klinkt dat als toekomstmuziek?
Mogelijk. Voor sprekers die met de PAM-methode werken is het heel vanzelfsprekend! PAM staat voor: Presenteren Als Marketingtool. Een methode die jou in staat stelt om moeiteloos goede leads te genereren met elke presentatie die je geeft.
Hoe werkt dat dan?
Zolang je de volgende twee principes in gedachten houdt is het heel eenvoudig:
1. niemand is geïnteresseerd in jouw verhaal
2. er moet altijd iets te wensen over zijn
Ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van het eerste principe: “Hoezo wil niemand mijn verhaal horen, ze zitten toch bij een lezing?”. Klopt, maar wel met één gedachte: ”What’s in it for me”.
Focus in je verhaal dus op het probleem van je gehoor.
Vraag je af welk probleem zij willen oplossen en geef hen dat. Je zult merken dat je gehoor veel meer aandacht voor je verhaal heeft als het over hen gaat.
Maar geef ik dan niet teveel weg?
Het standaard dilemma in marketing: Je wilt je kennis wel delen, maar niet alles. Dat is meteen de tweede tip die je hier krijgt.
Zorg ervoor dat er iets te wensen overblijft.
Vertel niet ‘een compleet verhaal’. De reden zit in de kern van presenteren. Dat is een live-event. Als je een boek, een rapport of verslag schrijft, dan wil je de informatie volledig overbrengen. De lezer heeft immers geen ruimte om vragen te stellen in de meeste gevallen. Bij een lezing is je doel anders. Je wilt graag dat je gehoor iets gaat doen. Op jou stemmen, het met je eens zijn, ander gedrag vertonen, klant bij jou worden etc. Het kan van alles zijn. Die beslissing om iets te gaan doen neemt jouw gehoor niet puur op rationele gronden. Emotie en nieuwsgierigheid spelen een belangrijke rol. Zorg er dus voor dat men goede info in jouw lezing krijgt én laat duidelijk merken dat jij nog veel meer te bieden hebt. Het resultaat zal je in positieve zin verbazen!
Geniet van het Leven!
Rob Janssen
info@spraakmaker.nl