Winnaars pakken meer rebounds

geplaatst in: Rob vindt hier iets van | 0

Op de middelbare school had ik gym van meneer Simons. Piet Simons.
Een gespierde, gedrongen man met scherpe ogen en kortgeknipt haar.
Dat laatste was in de jaren zeventig opvallend.
Zelfs de priesterleraren lieten in die tijd hier en daar een lok groeien.
Maar niet Piet Simons.
Hij had een onverzettelijk geloof in discipline, een hartstocht voor winnen en een bloedhekel aan hippies. Wij, langharige tieners, waren veruit in de meerderheid, maar tijdens de gymles werd er niet gedold.
Meestal deden we basketbal, want dat was zijn lievelingssport.
Elke les opnieuw hamerde Piet Simons op het belang van de rebounds: “jongens, de enige manier om te winnen is door alle rebounds te pakken” hield hij ons steeds voor.
Ik begreep dat niet zo. Het leek mij beter om te zorgen dat de bal in één keer door het net ging.

Vorige week moest ik weer aan Piet Simons denken, toen mijn zoon Jesse vertelde over zijn presentatie voor Nederlands. Hij had een zeven gekregen maar op meer gerekend. “Dus heb ik met de docente gepraat”, zei hij opgewekt. ”En?”, vroeg ik. “Nou, ze was het na een half uur met me eens en nou heb ik een 7,4, dus een 8 gemiddeld”, luidde het antwoord.
“En dat lukt bij haar bijna niemand”, voegde hij er trots aan toe.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie niet wist hoe ik moest reageren.
Het klonk mij net iets teveel als sjoemelen in de oren.
En op dat moment moest ik denken aan de woorden van Piet Simons:
“De enige manier om te winnen is door alle rebounds te pakken”.
Van Jesse kreeg ik zomaar een opfrissing van een wijze raad van vroeger.
Natuurlijk is het goed, om de eerste kans die je krijgt onmiddellijk te benutten. Zoals Joop Alberda, coach van het Gouden Volleybalteam van Atlanta eens zei: “succes is een kwestie van eenvoudige dingen in één keer goed doen”.
Absoluut waar. Alleen komt het vaker voor in het leven, dat we niet meteen scoren. Dat we een poging wagen en missen. Of miskleunen.
En dan hebben we de keuze: balen en opgeven of de rebound pakken.
Bij een presentatie is dat natuurlijk niet eenvoudig. Je krijgt voor dezelfde presentatie immers maar één kans?
Klopt.
Pak de rebound bij de volgende keer, leer van de verrijkende ervaring van op je gezicht gaan.
Zoals een zeer succesvol man ooit zei:
“succesvolle mensen hebben gewoon meer fouten gemaakt dan anderen. Het enige wat hen onderscheidt is dat ze gewoon zijn doorgegaan” .

Geniet van het leven!

Rob Janssen
info@spraakmaker.nl